6 Haziran 2012 Çarşamba

HALİNİZE ŞÜKREDİN - 1 - Down Sendromu


Dün Down sendromlu çok sevimli bir çocuk resmi gördüm. Down sendromunun nedenini tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Down sendromunun tek bir sebebi var. Allah her insanın her bir hücresinin içine 46 tane kromozom yerleştirmiş. Down sendromlu kişilerde bu sayı 47. Sadece bir kromozom daha fazla olduğu için bu kişilerde bu hastalık oluşuyor. Bu kişilerin 21. kromozomları çift. 21. Kromozomun içinde bulununan 14 tane genin herhangi birisinde meydana gelen bir bozukluk Down sendromu dışında Alzheimer, Parkinson, lösemi gibi hastalıklara da yol açıyor.

Kısacası sadece 1 kromozom fazla olduğu için bu kişiler boy ve kilo açısından daha yavaş büyürler, daha yavaş öğrenirler, problem çözmede ve karar vermede diğer kişilere göre daha çok zorlanırlar. Zeka seviyeleri normalden düşük olarak kalır. Belirli bir fiziksel görünümleri vardır.

Sadece 1 tane fazla kromozom bir insanda, her ne tedavi yapılırsa yapılsın -Allah'ın dilemesi dışında-hayatı boyunca asla telafi edilemeyecek bir hasara yol açıyor. Bu kişiler ya da aileleri istedikleri kadar zengin olsunlar, istedikleri imkana sahip olsunlar bu hastalığı tam olarak tedavi ettirebilmeleri mümkün değil. Çünkü onların 1 tane kromozomları fazla.


Allah bütün sistemleri mükemmel bir denge içinde yaratmış. Aslında şaşılacak şey o kromozomun fazla olması değil, bütün insanlardaki kromozm sayılarının aynı olması.  Kromozom hücrenin çekirdeğinin içinde bulunan gözle görülmesi imkansız ipliksi parçalar.

Allah bu ipliksi parçaların içine 25 bin ile 100 bin arasında gen  yerleştirmiş ve genlerin içinde kişinin göz renginden boyuna, yaşam süresinden yakalanacağı hastalıklara kadar pek çok şeyi programlamış. 

Down sendromuna 800 ile 1000 kişi arasında sadece 1 kişi de rastlanır. Bu oran aslında yüksek olmakla birlikte yine de Allah'a şükür çok azdır.

Şimdi sadece 46 tane kromozoma sahip olduğunuz, bu nedenle de sağlıklı olduğunuz için Allah'a şükredin.

Hiç bir şey tesadüf değil. Allah herşeyi bir kader üzerine, olağanüstü bir düzen ve denge içerisinde yaratıyor.

Eğer şükreder ve iman ederseniz, Allah azabınızla ne yapsın? Allah şükrün karşılığını verendir, bilendir. (Nisa Suresi, 147)




1 yorum: